Награда от Конкурс “За енджиотата и хората” на тема: защо моята организация е важна за хората?

Поредна награда и признание за организацията от Фондация „Лале“ . Този път от  Конкурса  “За енджиотата и хората” на тема: Защо моята организация е важна за хората?

   Наградaта е за есетo „Искам да те чуя!“ на Пламена Койчева – ръководител на екип в ЦСРИ „Чайка“ към Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, Варна .

„Есето „Искам да те чуя“ е посветено на всеотдайните специалисти от социалните услуги към Сдружението  и прекрасните ни младежи, които не спират да ни вдъхновяват с вярата си  за по-добро бъдеще!“ ,сподели с нас автора на разказа Пламена Койчева.

Тук можете да прочетете разказа:

  Искам да те чуя!

    Заесени! Дъждът не ме притесняваше. Притулената светлина от прозореца затъмняваше уютното ми работно място. Бях положила толкова старание и любов да декорирам този кабинет! Всеки посетител да усети частица от  преживяванията на нашите младежи, запечатани в разнообразни форми и цветове – тяхното творчество!

    Загледах списъка със задачи пред себе си. И днес няма да имам време за  работа по онази хубава табелка, която много ще подхожда на  библиотеката в центъра ни.

– Здравей. Ще имате ли време да погледнем обявите? – на вратата стоеше Траян.

    Това е Траян – спретнат, с блага усмивка и грейнали очи изпълнени с очакване. Въпреки многото задачи записани върху лист пред мен и липсата на време, поздравът на младежа, ме кара да преосмисля плановете си за деня. Освободих компютъра.

– Разбира се! –казах тихо.

   Седнах на дивана до прозореца и се загледах. Дъждът тихо ромолеше. Листата по дърветата се бяха променили неусетно. Чак сега забелязах промяната. Красота!

   Траян е от първите младежи започнали да посещават  центъра – от 2006. В последните няколко месеца  ежедневно прекрачва прага на кабинета и изричаше „Имате ли малко време?“ 

   Време, през което той четеше многобройните обявите за работа.  Впечатляваше ме неговата точна преценка за личните му възможности – с коя от предлаганата работа може да се справи успешно. Умение, което често в  професионалната сфера се отрича, че може да бъде развито в неговото състояние.

-Плами, виж тази -Мияч на чинии. Къде се намира този ресторант?

-В центъра на града е. Ще трябва да използваш градски транспорт. Да кандидатстваме ли?

     Погледнах го и в очите му видях отговора – Да.

     Кандидатстването е само на един „клик“ разстояние. Толкова пъти е минавал през този процес, че вече дори не  се нуждае от моята помощ.

    Монотонното прищракване на мишката започна да се слива с ромоленето от дъжда. Отново усетих, че премалявам – за кой ли път!?

     Погледнах  през прозореца  и се опитвах да си представя лицето на човека отсреща, щом прочете така откровено написаната и кратка автобиография на Траян. Винаги съм искала тази представа да продължи с поставянето на заявлението за работа и автобиографията на Траян въху купчинката с документи на  другите кандидати.

   След толкова опити за съдействие,  се научих да гледам в очите суровата истина. За мен беше важно да подкрепям Траян в избора, в желанието и в мотивацията му, че той трябва да опитва наравно с всички хора и да се реализира в тоя неравнопоставен свят.

   Постарах се Траян никога да не разбере за  съдействието, което правех на посочения телефон в обявата.  

   Траян приключваше  с ежедневното разглеждане на обявите и отиваше в съседната стая. Там той намираше приятелство и разбирателство с останалите младежи и колеги.

   В повечето случай, учтивият глас отсреща на телефона подкрепяше презентацията, която изнасях за уменията и възможностите на Траян.

    Две покани за интервю е резултатът ни до тоя момент.  Работодателите – понякога скептични, понякога добронамерени и съпричастни борещи се за своето оцеляване.

    Разчитам на чудо и помощ от общината, от държавата, от обществото, от работодателите…

    Дъждът продължаваше напевно да ромоли. Замислих се,… ако бях героиня от разказ на Йовков в коя посока бих погледнала търсейки надеждата. Дали в обезкуражените очи  на Гунчовото семейство, сляпо водено от надеждата и  вярата в изцелението на болната им „ момичка“ срещайки бялата лястовица ? Или в образа на  Моканина- състрадателна, съпричастна, проумяла суровата истина дълбоко в себе си. Или да подменям местата на истината и неистината , за да препотвъдя надеждата за по- добри утрешни?!

   Знам, че отговорът се крие в недоразказаната история за Траян , но от Траян. За неговата надежда, за неговата вяра…

   Затова сме в центъра – аз и хората около мен, приели  социалната работа, да променяме средата  и да подкрепяме  Траян  да говори за себе си и  сам да разкаже за надеждата и вярата  по пътя към един по- смислен и пълноценен живот отвъд  диагнозата“ умствена изостаналост“….

    Ако искаш да разбереш кои са героите в разказа на Траян и хората като него, е необходимо следващия път , когато  срещнете  човек, в чийто очи припознаете съдбите на Гунчо и болната му дъщеря Нонка, отдели минута и просто попитай:

  „Ще ми разкажеш ли за себе си?  Аз искам да те чуя!“

 Автор:Пламена Койчева

Какво споделиха организаторите и журито на конкурса може да видите тук:

Сподели за нас

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *