Обучителна програма за млади хора с интелектуални затруднение относно взаимоотношенията, емоционалния живот и сексуалността

Между 21 и 24 юни 2023 в гр. Китен се проведе обучителен лагер за участниците в обучението за млади хора с интелектуални затруднения относно взаимоотношенията, емоционалния живот и сексуалността, част от проекта „SaHaSo – Щастливи и сигурни в обществото”, финансиран по програма Еразъм +, в който Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, Варна, си партнира с две белгийски организации – U Thrive Europe и Les Jardins du 8ème Jour.

Младите хора от Дневен център „Ривиера” и ЦСРИ „Чайка” – Варна, приеха предизвикателството да пътуват далеч от Варна, да участват активно в четири интензивни обучителни сесии в рамките на три дни, да работят концентрирано върху груповите задачи, докато пространството на базата за настаняване се оглася от щастливите възгласи на летовниците, плискащи се в басейна. Участниците отново използваха интересни творчески техники, като импровизационен театър и траш арт методи, за да изразят своето мнение, да решават казуси, да упражняват уменията си да вземат самостоятелни решения.

Именно въпросите, свързани със самостоятелното вземане на решения, нашите права и отговорности, свързани с взаимоотношенията, сексуалността и сексуалното здраве, бяха фокус на темите в рамките на изнесеното обучение. Най-важното, което участниците си взеха от разговорите, е значението на това, да познаваме себе си, да знаем какво ни харесва и какво – не, и да не се поддаваме на натиск от страна на някой, който иска да ни накара да направим нещо, което не желаем. Достъпът до информация и обучение е другият много важен фактор, за да правим информирани избори по важните въпроси в нашия живот.

Накрая, но не на последно място – знанието към кого можем да се обърнем за помощ и подкрепа в трудна ситуация ще поддържа нашата увереност, че можем да се справяме с много, понякога изглеждащи непреодолими, препятствия.

Обучителната програма, разработена от екипа на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, продължава до м. октомври т.г., след което ще бъде публикувана на български и английски език, заедно с резултатите от пилотното провеждане с три групи български и една група белгийски участници с интелектуални затруднения.

 

Сподели за нас

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *