„Застани до мен!“

Осми март е празник на жената – работещата, силната, можещата. Но ние искаме по нестандартен начин да излезем от честването на този ден и насочваме фокуса към едни други жени – тези, които остават извън обществената сцена, извън еуфорията на работното място, извън състезателния характер на съвременния живот. Това са жените, на които е поставен етикет „забавено развитие“, „интелектуално затруднение“, „когнитивни дефицити“. Обръщаме гражданското внимание към тях, защото те също имат нужда от изява, личностно израстване и достойно място в социума. Ако някой иска да опознае силните им страни, умения и творчески потенциал, първо трябва да се научи как да бъде поканен в техния свят, как да разбере гледната им точка и как би се почувствал в техните обувки. Всичко това  реализираме днес, по креативен начин в центъра на град Варна чрез визуализирането на посланието на една силна и впечатляваща инициатива, зад която заставаме с помислите и действията си – инициативата „Застани до мен“, чието реализиране бе възможно благодарение на Български фонд за жените.

Организирахме атрактивен флаш моб, в който посланици на доброто станаха жени-потребителки на услугите в Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения Варна. Те подаряваха на случайни минувачи ръчно изработени от тях художествени изделия и ги канеха за снимка пред специално изградена поп ъп инсталация. Най-смелите и най-съпричастните граждани имаха възможност метафорично да „влязат в техните обувки“ и да погледнат света с други очи.

Подкрепата и съпричастността, която получихме днес ни дари с надежда и вяра, че по  пътя на каузата, която ни води –  не сме сами! Благодарим на всички наши съграждани, които приеха нашето предизвикателство и символично „ влязоха във нашите обувки“. В запечатаните стотици кадри видяхме лицата и на Христо Гърбов, Мануела Малеева, Зоя Чавдарова, Кирил Аспарухов , Теди Генев и талантливите момичета от Дует „Мания“.  Специални благодарности и на Дирекция „Социални дейности“  Община Варна.

Защото приемането на различните, толерантността към непонятното и подкрепата на нуждаещите се, е единственият път към развиване на добро общество със здрави и устойчиви ценности.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

#ЗастаниДоМен

#BulgarianFundForWomen

Сподели за нас