проект „SaHaSo – Safe and Happy in Society”/”Защитени и щастливи в обществото”

Среща-разговор на тема „Практика и опит в обучението на лица с интелектуали затруднения по чувствителни теми” се проведе в Дневен център „Ривиера” в петък, 12.05.2023. Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, Варна, домакин на събитието, посрещна белгийските си партньори по проекта, озаглавен „SaHaSo – Safe and Happy in Society”/”Защитени и щастливи в обществото” и финансиран по програма Еразъм+ на ЕС, както и специалисти от Варна, работещи с лица с интелектуални затруднения, представители на Община Варна и Дирекция за социално подпомагане – Варна, родители и съмишленици.

 

Участниците в срещата се обединиха около идеята за важността на подходящото и навременно обучение относно взаимоотношенията и сексуалността на младите хора с интелектуални затруднения за запазване на тяхното здраве, за тяхната безопасност, за тяхното пълноценно общуване с околните с възможно най-малък риск за сигурността им. Изследвания сочат, че лицата с интелектуални затруднения са в четири пъти по-голям риск да станат жертва на сексуално посегателство в сравнение с другите хора. Обучението, което формира умения за общуване с другите, за самоуважение, умението да казваш „не” на нежелани ситуации, може да изиграе ролята на превенция, а хората с интелектуални затруднения пълноценно и безопасно да общуват с околните.

 

Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, Варна, заедно с две белгийски организации – U Thrive Europe и Les Jardins du 8ème Jour, приеха предизвикателството да проведат едногодишна обучителна програма относно емоционалния живот и сексуалността, с млади хора с интелектуални затруднения – едновременно във Варна и в Брюксел. В разговарите по специфичната тема за взаимоотношенията и сексуалността се използват и средства на изкуството – траш арт техники, импровизационен театър и снимане на музикални видеоклипове, които им дават възможност да се научат да изразяват себе си, своите желания и позиции така, че да бъдат чути и приемани в обществото.

#erasmusplusproject #ErasmusPlus #inclusion #Tolerance #EuropeanUnion #europeanunion #youth #EYY2022 #eyy2022 #EuropeanYearOfYouth #europeanyearofyouth #uthrive #dcriviera #8mejour #digitaltransformation #activecitizens #socialentrepreneurship #disabilities #integration

 

Сподели за нас

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *